Mojazbierka.sk

Diskusia: Diskusia Diskusia
vytvoril Radovan 09.05.2014 19:40

Radovan
Neprihlásený
09.05.2014, 19:49 #1
Dobrý deň. Už niekoľko dní študujem nový katalóg na bankovky od pána Novotného a pravdu povediac musím sa smiať aké sú tam ceny za niektoré bankovky a ako hneď po vydaní katalógu aj predajcovia dali hore ceny. Jedna strana sú kvalitné bankovky ktorých je málo : Štátovky I. emisie 1919 a Štátovky II. emisie 1920 - 1923 tomu chápem že ceny idú rok čo rok poriadne hore, ale napríklad 20 Kčs - 1970 a aj iné bankovky tam sú umelo dané ceny čo je dosť smutné a nemalú mieru majú na tom predajcovia a aj poradcovia cien daného katalógu. Zberateľstvo ako koníček ide podľa mňa už niekoľko rokov bokom a plno ľudí nezbiera bankovky pre potešenie, ale iba pre kšeft. Vidím to aj keď si chcem doplniť zbierku bankovkami buď na Aukciách alebo burzách (tam nevedia čo majú pítať) a čo sa týka Aukra tak to nekomentujem naozaj je to tam iba o umelom prihadzovaní a o podvode čo je dosť smutné. Otázka je ale keď si chce zberateľ kúpiť bakovky za rozumnú cenu a doplniť si zbierku či sa to dá ešte vôbec.          
 
Radovan
Neprihlásený
18.05.2014, 22:42 #2
Nikto nič, škoda čakal som aspoň nejaké názory. Zberateľstvo je krásny naozaj krásny koníček no posledné roky je to čo sa týka cien a aukcií jedna nafúknutá bublina, ktorú riadi zopár ľudí a poradcov pre katalógy. Jedného pekného dňa ale pekne spľasne ja verím že to bude čím skôr. Plno zberatelov hovorí ako to bolo niekedy, aké super aukcie tu boli, ako nakupovali a dopĺňali si zbierku no v dnešne dobe sa to asi naozaj nedá. Každý by chcel iba zarobiť a vyslovene oklamať toho druhého. Je to smutné, lebo čaro zbierania a spoločných debát pri posedeniach zberatelov sa postupne ale iste vytráca preč vďaka ziskuchtivých pánov .  
 
mischel13
Neprihlásený
29.05.2014, 17:40 #3
Jak já říkám, v první řadě jde o peníze! Už jsme to probírali na Sběrateli, že některé ceny jsou úplně mimo realitu.
Bohužel doba je dnes taková, že se mezi námi sběrateli pohybují i překupníci(investoři), kteří nakoupí bankovky, obratem je prodávají dále a myslí si, že je prodají o x% dráž. Asistují jim v aukcích různí kamarádi, kteří jim navyšují ceny, aby ten zisk byl co největší a my sběratelé se můžeme jen divit, kam ty ceny lezou? Myslím si, že ceny bankovek jen tak nespadnou, vždyť v tom mají investované velké peníze, proto tomu nevěřím, že by připustili svůj prodělek.
Ke katalogu Novotného snad jen to, že je dobrý k tomu, aby začínající sběratel věděl, jaké bankovky má vlastně sbírat. O cenách se už napsalo dost a dost a např. u zmiňované 20Kčs/1970, je uváděna cena jedné hledané série, ale že ostatní série se prodávají za polovinu, o tom ani zmínka. Ona velikost tohoto katalogu, je dobrá do kapsy na burzy, než tahat se sebou Bajera. Mě slouží vlastně, jako zápisník na chyběnky, na to je úplně ideální.
 
Radovan
Neprihlásený
30.05.2014, 20:52 #4
mischel13 presne tak . Smutné je ale že ak si chce zberateľ zohnať bankovky ktoré mu chýbajú tak nemá žiadnu šancu, lebo tie ceny sú naozaj totálne nadhodnotené. Ani to by ma tak neštvalo, smejem sa iba ak nejaké dobré kúsky ponúkne zberateľ veľkým zberateľským spoločnostiam, ktoré robia pravidelne aukcie či už na Slovensku a v Čechách a hrajú sa na veľkých zberateľov, tak mu ponúknu totálne smiešnu cenu za ne a pritom sú to práve oni, ktorý umelo a podpodom držia ceny hore či už na daných aukciách, alebo v katalógoch.
 
mischel13
Neprihlásený
31.05.2014, 00:01 #5
To nejsou jen aukční společnosti, ale i "sběratelé" na inzerátech. S bankovkama sbírám i tuzexové bony a nemůže vystát inzeráty typu:" Koupím tuzexové bony za cenu 5Kč za hodnotu 1,-Kčs a Darexové za 100Kč za hodnotu 1,-Kčs."  Na přiblížení ceny, 500,-Tkčs koupí za 5x500, tj 2500,-kč, ale běžná cena dle stavu je 5 - 25tisíc Kč, u Darexů je to ještě větší zisk pro inzerenta. Už se mi na mé inzeráty ozvalo několik lidí a byly překvapeni, jak prodělali na těchto inzerátech, kdy si mysleli, jak dobře prodali! U bankovek, mincí atd. je to stejné, proto radím, nabídnout více inzerentům a potom se rozhodnout komu prodat(nejvyšší nabídce). Nejvíce mne potěší, když po prodeji dostanu děkovný dopis(mail), že byli s jednáním spokojeni a rádi se obrátí znovu na mě, nebo mě doporučí dalším prodejcům!
V dnešní době, jsou na prvním místě peníze, bohužel, ke škodě nás sběratelů, stává se ze sběratelství(čehokoliv) obyčejný bysnys!!!
 
Radovan
Neprihlásený
06.06.2014, 19:13 #6
Ahojte. Dnes som bol v Bratislave na zberateľskej burze a skoro som odpadol. Našiel som jedného predajcu NUMIS a mal tam 3 albumi bankoviek a ceny oproti zberateľom prezentujúcim sa na Aukre.CZ vyslovene smiešne. A ako bonus som našiel oboch ľudú ktorý mi ponúkajú cez Aukro.CZ bankovky (samozrejme po dnešnom dni viem že za totálne prehnané ceny) ako tam kupujú kopec bankoviek a potom ich totálne predražene ponúkajú na Aukre.Dokonca mi jeden povedal že si pravidelne prihadzuje na svojich aukciách. Písal som to tu už niekoľko krát, ale som s toho totálne znechutený.
 
Radovan
Neprihlásený
08.06.2014, 13:53 #7
Túto tému kľudne zmažte už si budem nakupovať na burzách sám a nie cez AUKRO a cez podvodníkov - nenechám sa okrádať laugh  ĎAKUJEM.
 
maxton
Neprihlásený
17.06.2014, 11:12 #8
Zdravím všetkých....
Ja môžem dať len za pravdu Radovanovi. Je na škodu, že k takejto páľčivej téme sa tu takmer nik nevyjadruje.
Ostáva nám len veriť, že v prípade spojazdenia sekcie: Nákup-Predaj, bude na tejto stránke možnosť, jak pre
začínajúcich zberateľov tak i pre tých pokročilých zohnať si chýbajúce kúsky do zbierok v reálnych cenách.
Radovan povedal: Zberateľstvo je krásny koníček. Naozaj je, ale ceny takmer všetkých bankoviek sú
naozaj nadhodnotené a mnohých zberateľov len znechutia, respektívne odradia......
Tu už nejde o zbieranie , ale čistú špekuláciu....
 
tomio
Neprihlásený
18.06.2014, 07:42 #9
dobře napsáno ...  
小池富夫 Tomio Koiko
prasohroch
Neprihlásený
20.06.2014, 00:32 #10
Ač bych rád věřil, tak pochybuji, že jakékoliv zprovoznění dalších kanálů nákupu a prodeje změní situaci v našem českém a slovenském rybníčku. Jelikož to zase přitáhne spekulanty, kteří v převtělení za poctivé sběratele využijí vše ku prospěchu svému. Situaci může změnit jenom zásadní změna (např. odliv investorů do jiného odvětví, celkový propad notafilie, hladomor, válka v celé Evropě), což nepovažuji za pravděpodobné v krátkodobém či střednědobém horizontu. Globální trh s bankovkami jde stále nahoru, už jsem zaznamenal podobné stížnosti i ze západní Evropy. Což přitahuje obchodníky, kteří chtějí samozřejmě maximalizovat zisk. Moje sbírka Československa je kvůli tomu již několik let zakonzervovaná a realizuji se v jiných zeměpisných šířkách.

 
Guardia
Neprihlásený
20.06.2014, 11:59 #11
Amen.
 
Miciko_2010
Neprihlásený
01.07.2014, 21:19 #12
Zdravím všetkých! No a kde začať. Téma je to naozaj ťažká, no nedá mi nereagovať, keď tu investor plače, aké je ťažké byť zberateľom...
Inak dobré ráno, čo sa týka predajcu numis. Keby si si aspoň trochu prešiel zberateľské fórum sberatel.com a jednotlivé sekcie, tak by si o ňom vedel aj číslo topánok. K ďaľším predajcom, buď zo zberateľských dní, aukra, prípadne burze v Trenčíne. 75% bankoviek pochádza práve od tohoto pána. V Trenčíne je toto číslo určite vyššie. Tam som mal možnosť vypočuť si jeden tvoj rozhovor z predajcom a až som žasol. Ten sa usmieval od ucha k uchu asi až do večera a v duchu si hovoril, mať viac takýchto kupujúcich... 

Čo si takto najprv niečo málo o bankovkách naštudovať? Keď si otvorím tvoj on-line album, tak ani názvy jednotlivých období nemáš správne. plus tam miešaš slovenčinu s češtinou atď. Ohodnotenie stavov tiež nieje výhra, aj keď tu som sa to aj ja učil dlho, a stále učím. No napísať na preloženú bankovku stav 0, prípadne na preloženú bankovku do kríža stav 1, a na niekoľko násobne preloženú a viac-krát natrhnutú bankovku napísať stav 2-, tak to už je veľa.             Stačilo by si rozkliknúť 2-3 odkazy a základy popisu máš pred sebou. 

Sám som zástanca toho, aby si každý zbieral a kupoval čo chce, kde chce a za koľko chce. Ale mať v zbierke 4 natrhnutých rozsievačov, keď za tie peniaze mohol byť jeden poriadny, tak to nechápem. Ak si ich nekupoval po 50,- euro. Ale ako si napísal vyššie, väčšinou si nakúpil zle. Ako aj mnohí z nás tu, keď začínali. 
O balíčkoch 2 K 1917 s pretiskom ani nehovoriac. Dať za to +- 200,- euro pri ich počte. Zbytočne vyhodené peniaze. A ani u nás neplatili-

A mohol by som pokračovať, ale všetci sme nejako začínali, tak sa skús aj ty zastaviť, niečo naštudovať a potom opäť začať. O prepade cien sa hovorí už 5 rokov. Prvé náznaky tu už boli, česť výnimkám ako sú špeky, no pravda je, že 80% ČSR bankoviek je predražených. A poriadne. Na tých ale obchodníci najviac zarábajú, takže ich ceny tiež dole nepôjdu. Iba ak by sme ich mi donútili nekupovaním. Ale to sa nestane.    

 
Radovan
Neprihlásený
06.07.2014, 21:15 #13
Ďakujem za radu. Čo sa ale týka predajcov tak sa 99% hrá na múdrych a v konečnom dôsledku chce každý iba zarobiť na tom druhom a môže mi tu písať kto čo chce. V Trenčíne som bol iba raz, asi pred pol rokom ale to je jedno.Viem že nemám popis bankoviek na 100%, ale snažil som sa tam dať približnú kvalitu a čo sa týka tej kvality, tak k tomu radšej nenapíšem nič, lebo každý sa hrá na super odborníka a ako sa tu už písalo niekoľko krát každý chce kúpiť čo najlacnejšie a z kvality  1 je podľa neho kvalita 2 a predať čo najdrahšie v tedy je z kvality 1 zrazu 0, alebo UNC. Inak chcel som si pozrieť Micinko_2010 aj tvoju zbierku aby som sa vedel inšpirovať kvalitou a podľa toho upraviť zopár bankoviek ktoré mám tak nekvalitne ohodnotené, no nenašiel som nijakú. Ako si písal každý raz začínal a aj ja sa iba učím (čítam,študujem) no niekedy je umenie aj poradiť mladím zberateľom a nie ich kritizovať. Je pravda že mi starý zberatelia dávali rady a ja som sa tešil a čakal som že sa mi snažia poradiť, ale ako píšeš v konečnom dôsledku ma iba oklamali (na čo som došiel neskôr) a o to im išlo o nič iné tak ako napríklad tie balíčky 2K 1917.
 
Radovan
Neprihlásený
21.08.2014, 15:59 #14
Poprosil by som vás o radu. Kamarát mi tvrdí že má vzácny obraz. Fotky som pridal do môjho albumu do sekcie Iné, názov má poprosil by som o radu.Je na ňom asi 3 -4 cm diera a autora obrazu som nikde nenašiel. Vedeli by ste mi povedať, alebo odporučiť niekoho kto by ho vedel naozaj ohodnoťiť.
 
Romco
Neprihlásený
29.01.2024, 18:03 #15
Dobrý deň poprosil by som o radu mám 100€bankovku rok 2002cislo s23492727772 či má daku hodnotu ďakujem