Mojazbierka.sk

Diskusia: Rozdiely medzi UNC/N a aUNC/0
vytvoril Jakub 22.08.2012 22:14

Stretávam sa tvrdeniami, že bankovku možno označiť za UNC/N iba vtedy, keď je „akoby z tlačiarne“ (aj na tejto stránke je to tak uvedené). Na druhej strane, za aUNC/0 je už považovaná bankovka, ktorá ma trebárs nejaký ohnutý rožtek alebo je niekde po obvode ťuknutá.

Medzi týmito stavmi je však dosť veľký rozdiel. Je totiž množstvo bankoviek, ktoré nemajú žiadne ohnuté rožky, sú rovné ako pravítko, avšak trebárs majú niektoré rožky trochu zaoblené, teda nie sú to dokonalé pravé uhly, ale papier je tam zraniteľnejší a akoby mäkší. Možno aj takéto bankovky označiť za UNC/N, alebo už idú do jedného vreca aj s takými kúskami, ktoré majú viditeľné vady?
bankSK
Neprihlásený
23.08.2012, 10:28 #1
Je to ťažko upresniť. Je to pohľad človeka na stav, pre niekoho to je UNC pre niekoho to je stav 0. Pre mňa osobne je stav UNC bez prehybu, jemne oblé rohy ešte tolerujem do stavu UNC.
Som a sledujem. Nič neunikne :-)
prasohroch
Neprihlásený
23.08.2012, 20:27 #2
Ještě bych dodal, že když dražím v GB nebo USA, tak si to nechávají určit specializovanou firmou, např. Paper Money Guaranty.
Níže uvádím jejich škálu, kde má UNC velmi mnoho stupňů - např. 61 může mít znaky při počítání v bance nebo dírky po špendlíkách...
Já jsem si raději vnitřně určil tuto škálu, abych nebyl permanentně naštvaný, že UNC není opravdu "Superb Gem"

70 Seventy Gem Unc The highest grade assigned. Notes have 50/50 margins and registration, and no handling.
69 Superb Gem Unc This note may be nearly visually indistinguishable from a 70; however, margins or registration just minutely off. No handling.
68 Superb Gem Unc Margins or registration are off slightly to the naked eye. No significant handling.
67 Superb Gem Unc Great color and eye appeal. A well-centered original note. May have very minor handling.
66 Gem Uncirculated Above average original note held back from superb quality due to handling and / or margins and registration.
65 Gem Uncirculated Strictly original note with great color and eye appeal. May have one or two minor distractions. Centering is above average.
64 EPQ Choice Uncirculated Original paper quality, but centering is off on one or two sides.
64 Choice Uncirculated Note is well-centered and shows signs of alteration (for example, pressing or re-embossing, etc.). No folds in design.
63 EPQ Choice Uncirculated Original but margins are “tight” on one or two sides. Good eye appeal.
63 Choice Uncirculated Imperfect centering. No folds in design. May be flat and have a flaw or two.
62 Uncirculated Strictly uncirculated note that lacks some eye appeal. May have “tight” margins, handling or corner tip issues.
61 Uncirculated Usually poorly centered and margins are touching the design. May have counting marks, smudges, pinholes or other problems.
60 Uncirculated A note with problems that result in diminished eye appeal (i.e. toned paper, small stain, fading, etc.), but no folds through the design.
 
Jakub
Neprihlásený
24.08.2012, 00:42 #4
Ďakujem za názory i za škálu. No to je zaujímavé, že dokonca aj prepichnutá bankovka je podľa nich UNC. Som asi prísnejší než Paper Money Guaranty.
Ale máš pravdu, prasohroch, že netreba byť príliš prieberčivý, lebo potom by sme boli naozaj permanentne naštvaní. :D Avšak niektoré veci sú mi nejasné. Samozrejme, že je to písané všeobecne, ale čo znamená napr. tight margins a flaw?

Inak, o pomyselnej bankovke, o ktorej som písal, by sa asi dalo povedať, že má corner tip issues. Zišlo by sa upresniť, či sa tým myslí také to zaoblenie, alebo až zlomený roh, no každopádne by to malo byť 62+.
 
prasohroch
Neprihlásený
24.08.2012, 17:44 #5
Tight margins je, že jsou okraje blízko designu bankovky - protože č. 70 může být jen bankovka, která je přesně vycentrovaná. Flaw si nejsem úplně jistý, ale myslím, že se používá pro mírnou vlnku (bez záruky - ještě jsem se s tím v realitě nesetkal)